Razlogi za napihnjenost trebuha in kako jih odpraviti [+1 hitra rešitev]

Razlogi za napihnjenost trebuha in kako jih odpraviti [+1 hitra rešitev]

Jun 01, 2025Boris Persak

Skoraj 20 % ljudi po celem svetu se redno sooča z napihnjenostjo trebuha in napenjanjem. Sodoben življenjski slog s pogostim hitenjem, nepravilno prehrano in stresom negativno vpliva tudi na našo prebavo in pogosta posledica tega je tudi napihnjenost v trebuhu, napenjanje in bolečine v trebuhu. Poleg vseh fizičnih neprijetnosti in bolečin ter negativnega vpliva na zdravje pa napihnjenost vpliva tudi na naš izgled, saj se trebuh, ko je napihnjen izboči in postane povečan. To je še posebej vidno in neprijetno v poletnih mesecih, ko smo manj oblečeni, ali pa v kopalkah.

V tem prispevku boste izvedeli:

  • Kaj je napihnjenost trebuha in zakaj je tako pogosta?
  • Kaj so glavni razlogi za napihnjenost trebuha in napenjanje
  • Rešitve za zmanjšanje napihnjenosti in bolj raven trebuh
  • Hitra in naravna rešitev za manj napihnjenosti
  • Zaključek: hitro in naravno do bolj ravnega trebuha

 

Kaj je napihnjenost trebuha in zakaj je tako pogosta?

Napihnjenost trebuha v resnici povzročajo plini, ki so ujeti v našem prebavnem traktu, najpogosteje v črevesju in občasno tudi v želodcu. Izločanje plinov med prebavo je sicer povsem normalen pojav, problem pa se pojavi, kadar je teh plinov preveč. Takrat pa lahko povzročijo bolečine in vidno napenjanje trebuha. Napenjanje je pogostejše pri ženskah kot pri moških, raziskave pa kažejo, da se z leti napihnjenost trebuha zmanjšuje.

Napihnjenost trebuha najpogosteje povzroča prehitro hranjenje posledično požiranje zraka, nepravilna prehrana, zaprtost, premalo gibanja, hormonske spremembe in tudi psihološki dejavniki kot je prekomeren stres in napetost.

Ker je poletje tik pred vrati in ne želimo, da vam ga pokvari boleč in napihnjen trebuh, vam v tem prispevku razkrivamo, kaj so najpogostejši vzroki za napihnjenost trebuha, kaj lahko naredite da zmanjšate napihnjenost in razkrivamo učinkovit naravni dodatek, ki hitro zmanjša napenjanje in napihnjenost vašega trebuha.

 

Glavni razlogi za napihnjenost trebuha in napenjanje

1. Prehitro prehranjevanje

Hiter tempo življenja nas včasih prisili, da svoje obroke pojemo kar se da hitro. Kadar je takih dni, ko moramo »zmetati vase« vse kar imamo na krožniku, preveč, se lahko navadimo, da vedno hitro jemo, čeprav se nam morda ne mudi vedno. Prehitro prehranjevanje ima dve slabi posledici, ki lahko prispevata k napihnjenosti. Prva je ta, da kadar zelo hitro jemo, poleg hrane pogosto »pojemo in pogoltnemo« tudi nekaj zraka. Ta zrak nam včasih lahko uspe izločiti iz želodca skozi spahovanje in riganje, pogosto pa ostane ujet v naših prebavilih in potuje naprej v tanko in debelo črevo ter povzroča napihnjenost, nelagodje in napenjanje.

Druga neljuba posledica hitrega prehranjevanja pa je ta, da navadno hrane ne zgrizemo dovolj in požiramo prevelike kose hrane. Naša usta so že začetek prebavil in imajo veliko vlogo pri optimalnem delovanju našega prebavnega trakta. Kadar hrane ne zgrizemo dovolj, ima naš želodec veliko več dela, da to hrano razgradi na dovolj majhne koščke, da gredo lahko naprej po prebavnem sistemu. Včasih pa mu kakšni veliki kosi hrane tudi uidejo in že gredo v naše črevesje. Ker naše črevo ni namenjeno razgradnji večjih kosov hrane se v tem primeru sprožajo večje količine prebavnih plinov, ko črevo poskuša razgraditi te koščke hrane.

 

2. Prekomerno uživanje predelane hrane

Visoko predelana hrana ne samo da ni zdrava in lahko prispeva k mnogim zdravstvenim težavam, temveč je tudi pogost krivec za občutek napihnjenosti v trebuhu. Mnogo značilnosti predelane hrane negativno vpliva na našo prebavo. Visoko predelana hrana je navadno precej slana, sol pa povzroča, da naše telo zadržuje večje količine vode, kar lahko posredno vpliva tudi na napihnjenost. V predelani hrani tudi primanjkuje zdravih vlaknin, ki prispevajo k zdravi prehrani in rednemu odvajanju. Pomanjkanje vlaknin lahko povzroči zaprtost in napihnjenost. V predelani hrani pogosto najdemo tudi mnogo umetnih sladil, barvil, konzervansov in ostalih aditivov. Ker naše telo ni vajeno teh snovi in jih težko prebavi, pri njihovi razgradnji v telesu nastaja veliko prebavnih plinov.

 

3. Stres in napetost

Eden od pogosto spregledanih vzrokov za napihnjenost in slabo prebavo na splošno je tudi stres. Zmeren občasen stres je lahko seveda tudi pozitiven saj nam pomaga, da se pripravimo na dogodke ali situacije, ki nam povzročajo stres. Torej ni vsak stres slab. Problem pa nastane, če imamo v življenju preveč stresa, ki lahko postane kroničen. Prekomeren ali kronični stres pa močno negativno vpliva na mnogo vidikov našega življenja in prebava je eden od teh (mimogrede, za zmanjševanje stresa je odličen naravni dodatek tudi medicinska goba Reishi, ki dokazano pomirja in izboljša spanje).

Stres je prilagoditveni mehanizem, ki ob zaznavanju nekega stresorja pripravi naše telo na t.i. »boj ali beg« odziv. Torej pripravi naše telo na fizično aktivnost. Večina stresorjev v našem življenju sicer ne zahteva odziva kot je boj ali beg, vendar pa naši možgani še niso razvili sposobnosti, da to prepoznajo.

Aktivacija odziva boj ali beg pa v telesu povzroči več sprememb. Telo začne sprožati hormon kortizol, ki začasno upočasni našo prebavo. Ker je naša hrana posledično dlje časa v prebavnem traktu, se lahko v telesu začnejo pojavljati vnetja. Kombinacija upočasnjene prebave in vnetja v telesu pa sproža prekomerno proizvodnjo plinov v naših prebavilih, kar povzroča napihnjenost.

Hkrati hormon kortizol poveča tudi občutek lakote, predvsem po visoko-kalorični hrani z veliko vsebnostjo maščob in sladkorja, kar še dodatno obremeni naš prebavni trakt in prispeva k napihnjenosti.

 

4. Hormonska nihanja (predvsem pri ženskah)

Hormonska nihanja imajo žal lahko tudi velik vpliv na napihnjenost. Predvsem pri ženskah nihanje hormonov estrogena in progesterona povzroča napihnjenost ker to nihanje vpliva na učinkovitost prebave in zadrževanje vode v telesu. Pred menstruacijo, visok nivo estrogena povzroči zadrževanje vode v telesu, med menstruacijo, ko pa pride do znižanja nivoja progesterona, pa to vpliva na upočasnitev prebavnega sistema in s tem spet zastajanje hrane v prebavilih, kar lahko poveča možnosti za nastanek prevelikih količin prebavnih plinov.

 

5. Porušena črevesna mikrobiota

Porušeno ravnovesje črevesnih bakterij je pogost vzrok za prekomerno sprožanje plinov v prebavnem traktu. Porušeno ravnovesje ali disbioza, je stanje, ko imamo v naših prebavilih zmanjšano število nam koristnih bakterij ter povečano število škodljivih bakterij. To neravnovesje bakterij vpliva na našo sposobnost učinkovite prebave in vsrkavanja hranljivih snovi iz hrane. Če se v našem črevesju razmnožijo določene škodljive bakterije, lahko to povzroči fermentacijo ogljikovih hidratov, ki jih zaužijemo, kar vodi do povečane proizvodnje metana in vodika v naših prebavilih, kar seveda povzroči napihnjenost in nelagodje v trebuhu.

 

6. Preobčutljivost na doložena živila

Tudi preobčutljivost in intoleranca na določena živila lahko občutno poveča napihnjenost v trebuhu. Če smo na določena živila preobčutljivi, ali pa imamo intoleranco, to vpliva na našo sposobnost učinkovite prebave teh živil. V kolikor naše telo oz. prebavni trakt ni sposoben primerno predelati teh živil, bodo zopet zaradi zastajanja hrane ter nepopolno prebavljene hrane, v naših prebavilih nastajali plini. Najpogostejše intolerance, ki prispevajo k napihnjenosti so: intoleranca na laktozo (določeni sladkorji v mlečnih izdelkih), fruktozo (sladkorji v sadju, nekaterih zelenjavah in medu) in gluten (najdemo ga v nekaterih žitaricah).

 

Kako lahko zmanjšamo napihnjenost in dobimo bolj raven trebuh

Na srečo lahko z manjšimi prilagoditvami življenjskega stila in nekaterimi naravnimi rešitvami zelo hitro odpravimo vzroke za napihnjenost trebuha in s tem izboljšamo naše zdravje, počutje in tudi poskrbimo za bolj raven trebuh. Spodaj vam podajamo nekaj predlogov, kako lahko s hitrimi spremembami vaših prehranjevalnih in življenjskih navad zmanjšate napihnjenost v trebuhu, na koncu pa vam predstavimo pa še eno naravno skrito orožje, ki izjemno pozitivno vpliva na izboljšanje prebave in zmanjšanje napihnjenosti v trebuhu.

 

 

Jejte počasneje in dobro zgrizite hrano

Poskusite jesti počasneje in se osredotočiti na to, da dobro zgrizete hrano preden jo pogoltnete. Verjetno se vam ob vsakem obroku ne mudi in ste enostavno razvili navado, da hitro jeste. Poskusite postati pozorni na to, da si za obroke vzamete čas. Morda vam lahko pomaga, da si zamislite, da je obrok en majhen dogodek v dnevu, ko se umirite, odložite telefon ali ugasnete televizijo in resnično poskusite uživati v hrani ter izkoristite ta trenutek za nekaj umirjenosti.

Na ta način boste zmanjšali količino zraka, ki ga boste zaužili, hkrati pa boste naredili veliko uslugo vašemu želodcu in črevesju, saj mu ne bo potrebno razgrajevati tako velikih kosov hrane. To bo pospešilo vašo prebavo, hrana se bo hitreje premikala skozi prebavni trakt kar bo pozitivno vplivalo na zmanjšanje sprožanja prebavnih plinov.

 

Prepoznajte živila, ki vam ne pašejo in jih izločite

Zgoraj smo našteli nekaj pogostih intoleranc, ki mnogo ljudem povzročajo prebavne težave. Z nekaj načrtovanja in spremljanja vašega počutja lahko opravite mini testiranje in za približno en teden testno izločite iz svoje prehrane določeno skupino živil. Na primer, lahko se odločite, da boste za en teden izločili vse mlečne izdelke iz vaše prehrane in ob tem spremljali počutje in občutke v prebavilih. V kolikor ugotovite, da ni sprememb, greste lahko naprej in poskusite v naslednjem tednu izključiti gluten. En teden je dovolj, da boste z gotovostjo prepoznali, ali vam določena hrana povzroča nelagodje v trebuhu ali ne. Na ta način lahko preizkusite veliko skupin živil in odkrijete ali imate tudi vi morda določene intolerance, zaradi katerih ste bili napihnjeni v trebuhu.

 

V prehrano dodajte več fermentiranih živil

Fermentirana živila imajo zelo blagodejen učinek na našo prebavo. Ta živila namreč vsebujejo veliko količino zdravih in koristnih bakterij, ki se v našem črevesju, ob ugodnih pogojih, naselijo in še namnožijo. Te dobre bakterije pomagajo uravnotežiti našo črevesno floro in prispevajo k učinkoviti prebavi brez nepotrebnih plinov. Jogurt, kefir, kislo zelje, kimchi so vse fermentirana živila, ki pomagajo uravnotežiti črevesno floro. Redno uživanje teh živil bo zagotovo blagodejno vplivalo na vašo prebavo.

 

Več gibanja

Pogosto spregledan del dobre prebave pa je tudi gibanje. Gibanje ima nešteto koristi za naše fizično zdravje, izrazito pozitivno pa vpliva tudi na prebavo. Ko je telo v gibanju tudi naša prebavila delujejo bolje. Še posebno sprehodi in tek – torej premikanje nog, pospešuje tudi premikanje hrane skozi prebavila. Premikanje pogosto spodbudi našo prebavo in poskrbi, da smo redno na stranišču. Še posebno učinkovita je telovadba ali premikanje zgodaj zjutraj, saj nam požene kri po žilah in prebudi tudi ostale procese v telesu. Naša prebava je med spanjem v mirovanju zato je dobro, da jo zjutraj čimprej prebudimo.


Hitra in naravna rešitev za manj napihnjenosti in bolj raven trebuh

Včasih, ko nič od naštetega ne deluje, ali pa ko potrebujete hitrejšo rešitev za napihnjen trebuh, se lahko po pomoč obrnete tudi na naravne rešitve v obliki prehranskih dopolnil. Eno od najučinkovitejših pa je medicinska goba Chaga, po slovensko Brezin luknjač (latinsko: Inonotus obliquus).

Goba Chaga dokazano deluje protivnetno in ima močne anti-oksidativne lastnosti. Oboje prispeva k izboljšanju prebave in zmanjševanju plinov v prebavnem traktu. Goba Chaga vsebuje snovi kot so betulinska kislina, inotodiol in ergosteroli, ki dokazano zmanjšujejo delovanje škodljivih citokinov - molekul, ki sprožajo vnetja v telesu in prebavnem traktu.

Chaga ima tudi izjemno pozitivne vplive na jetra, ključen organ za presnovo in razstrupljanje telesa ter je bogata z antioksidanti, ki pomagajo telesu v boju proti stresu, hormonskim neravnovesjem in različnimi telesnimi vnetji, ki so pogosti vzroki za napihnjenost.

Antioksidativno delovanje in sposobnost zmanjševanja vnetij v telesu goba Chaga pomaga ustvariti bolj ugodno črevesno floro, kar spodbuja povečevanje koristnih črevesnih bakterij in zavira razmnoževanje nekoristnih črevesnih bakterij.

Če se odločite, da boste v svojo rutino dodali tudi gobo Chaga, se prepričajte, da boste izbrali močan ekstrakt, z najvišjo koncentracijo zdravilnih učinkovin iz ekološke gobe Chaga, ki bo kar najbolje podprl vašo prebavo in odpravil občutek napihnjenosti.

Za konec: Hitro in naravno do bolj ravnega trebuha

Napihnjenost je zelo neprijetna nadloga, ki pa je ni potrebno kar tako sprejeti. Z nekaj preprostimi spremembami jo lahko zelo omejimo ali povsem odpravimo. Hkrati pa bomo s tem naredili tudi ogromno za naše zdravje in dobro počutje, saj vemo, kako pomembno je zdravje prebavil za optimalno delovanje celotnega telesa.

V kolikor tudi vas pestijo težave z napihnjenostjo in napenjanjem v trebuhu upamo, da smo vam v tem članku predstavili nekaj možnosti, kako lahko te težave odpravite. S pravilno prehrano, več gibanja in ustrezno naravno podporo kot je goba Chaga, lahko hitro odpravite težave z napihnjenostjo in poskrbite za bolj raven trebuh.

Včasih je rešitev za učinkovitejšo prebavo in bolj raven trebuh bližje kot si mislimo. Preglejte naše ekstrakte iz ekološke gobe Chaga, ki vam ponujajo največjo koncentracijo zdravilnih učinkovin, v dveh priročnih formatih - v tinkturi in v prahu.

P.S. Te zanima še kaj več o tej čudežni medicinski gobi? Preberi naš blog zapis o vplivih gobe Chaga na zdravje.

Več člankov

Komentarji (0)

Za ta članek ni komentarjev. Bodi prvi, ki bo pustil sporočilo!

Pustite komentar